08.01.2014 | Hanna Hauvala

Benchmarking –matka Mikkeliin 21.11.2013 Vol. 1

Kello löi yhdeksän kun 12 hengen ryhmä lähti suuntaamaan kohti Mikkeliä ja Tertin kartanoa. Mukana matkalla olivat Saarijärveltä Purola Farmin Pipsa ja Jakolan tilan Mirja, Kannonkoskelta Hiekkarannan lomamökkien Kari, Äänekosken Kapeenkoskelta Aimo, Sumiaisista Luontoloma Lepänjuuresta Aino ja Risto, Jämsän Villa Hiidenmäestä Marjatta, Leivonmäeltä Vanhan Vartiamäen tilalta Marianne, Petäjäveden Kumpusen tilalta Juha, Jyväskylästä Tavinsulka Oy:stä Bela sekä KESMA II –hankkeen projektitoimijoina Hanna ja Petra. Kuljettajana toimi Tauno laukaalaisesta Tilausliikenne Hokkinen Ky:stä.

Heti matkan alussa mukana olijoille kerrattiin päivän ohjelma, joka sisälsi tutustumisen Tertin, Kyyhkylän ja Taulun kartanoihin sekä osallistumisen työpajaan, jossa aiheena oli kestävyyden esiin tuominen markkinoinnissa. Ohjelman läpikäynnin jälkeen kaikille yrittäjille annettiin kaksi tehtävää. Ensinnäkin kutakin yrittäjää pyydettiin kirjaamaan konkreettiset tavoitteet kulttuurisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kehittämiselle. Tavoitteet nousivat pitkälti kesän aikana tehdyistä kestävyysarvioinneista, joita KESMA II –hankkeen toimijat kussakin pilottiyrityksessä kävivät tekemässä. Toiseksi tehtäväksi matkalle annettiin tarkastella benchmarking –kohteissa eri kestävyyden ulottuvuuksien toteutumista.

Vol. 1 Käynti Tertin, Kyyhkylän ja Taulun kartanoissa

Mikkeliin matkatessa lumipyry yllätti meidät ja siitä syystä saavuimme Terttiin hieman arvioitua myöhemmin. Ehdimme kuitenkin kuulla nykyisen isännän kertomana Tertin kartanon historiasta ja nykypäivästä, nauttia herkullisen lounaan, kierrellä kartanon aittamajoitustiloissa ja tehdä ostoksia pihapiirin herkkupuodissa.

Tertin kartanon herkullinen lounasnoutopöytä (kuvaaja Hanna Hauvala)

Tertin kartanon herkullinen lounasnoutopöytä (kuvaaja Hanna Hauvala)

 
KESMA II-hankkeen yrittäjiä tutustumassa Tertin kartanon aittamajoitukseen (kuvaaja Hanna Hauvala)

KESMA II-hankkeen yrittäjiä tutustumassa Tertin kartanon aittamajoitukseen (kuvaaja Hanna Hauvala)
Tertin kartanon historia alkaa 1500-luvulta, jolloin kartano toimi rusthollina (ratsutilana) eli maatilana, jonka tehtävänä oli varustaa mies ja ratsu kuninkaan armeijaan sotaa varten. Rusthollikauden aikana (1560–1850) kartano oli säätyläisten omistuksessa. Nykyisen Pylkkäsen suvun aika on alkanut vuonna 1894 ja viimeisimmät tuotantosuunnat matkailu ja erikoisviljely valittiin 1978-luvulla, jolloin isännyys vaihtui Matti ja Pepita Pylkkäselle. Viime vuosikymmenten aikana pihapiirin rakennukset on kunnostettu perinteitä vaalien ja puutarha sekä lähiympäristö on saatettu 1800-luvun lopun tyyliin. Kartanon perinteitä ja kulttuuria on vaalittu huolella, joten vuosisatojen vaiheet ovat nähtävissä ja koettavissa kartanon rakennuksissa ja pihapiirissä.

Myös vieraiden kestitsemisellä on Tertissä pitkät perinteet. Tänä päivänä kartanon keittiö loihtii itse tuotetusta lähiruoasta kansainvälisen tason elämyksiä. Vakuutena siitä on mm. arvostettu Chaine des Rotisseurs –kilpi. Vilja, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat omien maiden antimia. Tertin kartanon pihapiiriä ympäröi neljän hehtaarin puutarha, missä omien maiden antimia kasvatetaan. Tertin mailla on myös lähes 100 erilaista puulajia sisältävä arboretum, josta myös löytyy mm. kapellimestari Valeri Gergijevin istuttama nimikkopuu. Alueella on myös kolme vesilintulammikkoa, joiden läpi solisee pieni puro.

Kartano sijaitsee 5-tien varrella vain 7 km päässä Mikkelin keskustasta. Kartano toimii kulinaristien kestihovina ja kodikkaana hotellina ympäri vuotisesti sekä sen pihapiirin herkkupuoti ja kahvila myös palvelevat päivittäin. Kartano ja sen moninaiset puitteet ja palvelut tarjoavat läpi vuoden laadukkaita ruoka-, majoitus-, kokous- ja tapahtumapalveluja.

KESMA II-hankkeen yrittäjien kommentteja ja havaintoja liittyen kestävyyden ulottuvuuksien toteutumisesta:

  • kestävyys esillä eniten ruokatarjonnassa, omien tuotteiden historia, reseptiikka
  • vanha sukutila, tarinaa vuodesta 1895, sukupolvelta toiselle siirtynyt
  • sisustus ja tyyli; kerroksellisuus Pietarin ajoista lähtien oli läsnä
  • öljylämmitys suurin miinus; takkojen käyttö ei mahdollista…toisi kuitenkin tunnelmaakin ja samalla säästäisi kustannuksia
  • myymälä; paljon tarjontaa, mutta kaikki eivät tainneet olla alkuperältään suomalaisia?
  • kontrasti suuri aittarakennuksissa; ulkoa näytti vanhalta perinteiseltä aitalta, sisältä modernilta hotellihuoneelta; jakoi mielipiteitä, oliko hyvä vai huono juttu…ehkä ripaus modernia ulkopuolella olisi pehmentänyt kontrastia.
  • ruoka maukasta, hyvä esillepano ja kattaus
  • historia tuotiin esittelyssä hyvin esille ja oli myös helposti aistittavissa
  • lupaukset lunastettiin, uskottavaa ja aitoa
  • arvot ja toteutus linjassa
Tertin kartano ja sen aittarakennus odottamassa vieraitaan (kuvaaja Hanna Hauvala)

Tertin kartano ja sen aittarakennus odottamassa vieraitaan (kuvaaja Hanna Hauvala)

Seuraava matkamme kohde, Kyyhkylän kartano on Tertin kartanon tavoin osa Saimaan Charmantit –verkostoa. Charmantit koostuvat ainutlaatuisista kohteista Mikkelin ja Savonlinnan seudulla. ”Jokaisella Charmantteihin kuuluvalla jäsenellä on oma kiehtova tarinansa sekä ainutlaatuisuutensa, joka jättää lähtemättömän jälkensä vierailijansa mieleen. Kaikki Charmantit tarjoavat ikimuistoisen loman uniikissa miljöössä, suomalaisessa kansallismaisemassa keskellä upeaa Saimaata!”

Kyyhkylä sijaitsee Saimaan rannalla, 7 km:n päässä Mikkelin keskustasta. Kohde on hyvinvointikeskus, joka tarjoaa monipuolisia kokous-, majoitus, hyvinvointi-, ruoka-, juhla- ja ohjelmapalveluja. Pihapiirissä sijaitsee 153 vuotta vanha Kyyhkylän kartano, joka toimii hotellina ympärivuotisesti. Kartanon pihapiiri on hyvin puistomainen ja hillitty.

Kyyhkylä on kenties laajemmin tunnettu Sotainvalidien Veljesliiton toiminnasta Kyyhkylän invalidi- ja sairaskotina, jossa kartanokin toimi kuntoutussairaalan osastona aina vuoteen 2003 saakka. Vuonna 2003 Kyyhkylän maa-alueet ja rakennukset myytiin Mikkelin kaupungille, jolta Kyyhkylä Oy vuokrasi kartanon vuonna 2005 ja remontoi sen nykyaikaiseksi hotelliksi. Kyyhkylä Oy on viime vuosien aikana kehittänyt toimintaansa systemaattisesti monipuolisemmaksi ja onkin tänä päivänä nykyaikainen hyvinvointikeskus, jossa on myös näkyvissä vanhat perinteet ja alueen historia.

Kyyhkylän toimintaa ja tiloja esitteli Kyyhkylän markkinointihenkilö, jonka esitys oli KESMA II-hankkeen yrittäjien mielestä ehkä liiankin markkinointityylinen ja kliininen. He olisivat mieluiten kuulleet esittelyn yrittäjältä/yrittäjiltä itseltään.

Kotimatkalla pysähdyimme Taulun kartanolla glögeille ja piirakalle sekä tutustuimme yrittäjän, Riitan opastuksella päärakennukseen ja pihapiirin juhlatilaan. Taulun kartanon historia on pitkä ja monivaiheinen, johon voit tutustua tarkemmin Taulun kartanon kotisivuilta. Lähihistoriasta mainittakoon, että 1940-luvun jälkeen Taulu oli viiden sukupolven ajan Pänkäläisen suvun omistuksessa. Nykyinen yrittäjäpariskunta Jyrki ja Riitta Halttunen osti Taulun vuonna 2000. Taulu pysyi tässäkin kaupassa suvussa, koska nykyisen omistajan isoisän äiti oli Taulun tyttäriä.

Pihapiirin rakennukset ovat satavuotisilla paikoillaan, jotka nykyinen yrittäjäpariskunta on kunnostanut perinteitä kunnioittaen, mutta myös samalla nykyaikaistanut niitä. Työ on tehty hienovaraisesti vanhan ajan tunnelma säilyttäen. Myös pihapiirin kasvillisuudessa on säilytetty vanhaa alkuperäistä kasvillisuutta ja puutarhassa on useita vanhoja omenapuulajikkeita. Osana perinteistä miljöötä ovat lisäksi perinneniityt, kiviaita ja pisteaita. Taulun kartano tarjoaa tänä päivänä ravintola-, juhla-, kokous-, majoitus-, ohjelma- ja maalaiskylpyläpalveluita. Taulun kartano on myös luomumatkailukohde, joka näkyy eritoten tarjoiltavissa ruoissa ja juomissa.

Taulun kartano on yksi KESMA II-hankkeen yrityksistä, joka on jo monin tavoin huomioinut ja hyödyntänyt kestävyyden eri osa-alueita yritystoiminnassaan. Hankkeen yrittäjät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tutustua toistensa yritystoimintoihin yhteistyön ja kestävän kehityksen merkeissä, joten tästäkin syystä oli luontevaa pysähtyä Taulun kartanossa. Yritys sijaitsee Toivakan Kankaisten kylällä vain puolen tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä.

KESMA II-hankkeen yrittäjiä pikkujouluisissa tunnelmissa Taulun kartanolla (kuvaaja Hanna Hauvala)

KESMA II-hankkeen yrittäjiä pikkujouluisissa tunnelmissa Taulun kartanolla (kuvaaja Hanna Hauvala)

Suosituimmat avainsanat

benchmarking, Corporate social responsibility, eettisyys, ekologinen kestävyys, erityisasiakasryhmä, esteettömyys, EU, ihmisoikeudet, ikäihmiset, jätteiden lajittelu, Keski-Suomi, KESMA II-hanke, kestävyys, kestävä matkailu, kotimaa, kulttuuri, kulttuurinen kestävyys, kulttuuriperintö, lapsiperhe, lapsityövoima, liiketoiminta, lähiruoka, maatiaiskasvit, markkinointi, matkailu, matkailua kaikille, oikeudenmukaisuus, organizational ethics, palvelu, perinnekasvit, ravintolapalvelut, ruokamatkailu, ruukki, saavutettavuus, sosiaalinen kestävyys, Tarinakone, tarinallistaminen, Tarinatyöpaja, Uusi-Seelanti, valosaaste, vastuullinen matkailu, vastuullinen palveluliiketoiminta, vastuullisuus, viestintä, ympäristön suunnittelu

Uusimmat blogijulkaisut

18.12.2014 Kiitos!

Kiitos kaikille KESMAn matkassa kulkeneille! Työkaluihin ja tuotoksiin pääsette tutustumaan hankkeen internetsivuilla: www.kestavamatkailu.fi. Otattehan työkalut tehokkaaseen käyttöön ja vinkkaatte kaverillekin … Lue lisää >

10.12.2014 Tulevaisuuden vastuullinen kuluttaja

Kirjoittanut Lahden ammattikorkeakoulun matkailuopiskelija Mia Kari Ekologisuus, eettisyys, hiilijalanjälki, vastuullisuus, lähiruoka, luomu… kuulostaako tutulta? Vastuullisesta kuluttamisesta ja ekologisista valinnoista on tullut trendi, … Lue lisää >

26.11.2014 Seisahdutaanko hetkeksi ja vedetään happea?

Kirjoittanut Katja Piiponniemi, restonomiopiskelija LAMKista Hetkeksi vain, ei me tähän jäädä lopullisesti paikoilleen, kunhan ollaan hetki aivan hissuksiin ja mietitään. … Lue lisää >

10.11.2014 Hankkeeseen harjoittelun kautta

Kirjoittanut Johanna Huuskonen, joka opiskelee JAMKissa Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmassa, suuntautumisvaihtoehtonaan kuluttajapalvelut Puolitoista vuotta sitten opiskelin toista vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa … Lue lisää >

17.10.2014 Lisää opiskelija-ajatuksia Vastuullisesta Palveluliiketoiminnasta

Lahden ammattikorkeakoulun Vastuullinen Palveluliiketoiminta-kurssille osallistui mahdollisuuksien mukaan KESMA II-hankkeen yrittäjiä ja Lahden Ammattikorkeakoulun matkailualan opiskelijoita. Kurssilla pohdittiin vetäjänä toimivan Michael Lettenmeierin johdolla mm. seuraavia kysymyksiä: Miten voit … Lue lisää >